Friday 8 November 2013

Amêijoas à Bulhão Pato

Amêijoas à Bulhão Pato (Bulhão Pato Clams) is a typical dish of Portuguese cuisine.

It is believed that this dish has its origins in the Extremadura region and it is claimed that its name is a tribute to the Portuguese poet Raimundo António de Bulhão Pato after he mentioned a cook in his writings.

It is a very common dish in seafood restaurants and brasseries, along with the octopus salad, fish roe salad and shrimps. The dish is made with clams, olive oil, garlic, coriander, salt, pepper and lemon (for seasoning before serving). Some recipes may add a small amount of white wine.



Amêijoas à Bulhão Pato é um prato típico da culinária portuguesa.

Estima-se que tem a sua origem na região da Estremadura e que o nome deste petisco é um tributo ao poeta português Raimundo António de Bulhão Pato após este ter mencionado um cozinheiro nos seus escritos.

É um prato muito comum em marisqueiras e cervejarias, a par com a salada de polvo, salada de ovas e camarão. O prato é confecionado com amêijoas, azeite, alho, coentros, sal, pimenta e limão (para temperar antes de servir). Algumas receitas podem adicionar uma pequena porção de vinho branco.

1 comment: